Западни медии: България се мъчи да догони евростандартите!

Страната продължава да е спъвана от многобройни структурни проблеми
12 яну 2018 11:40, Елка Василева
24
Западни медии: България се мъчи да догони евростандартите!
Снимка: БТА

От 1 януари България пое за шест месеца председателството на Европейския съюз и столицата София ще посрещне за този период многобройни делегации от еврокомисари, министри и наблюдатели - общо над 20 000 души, пише френският в. "Монд".

България ще направлява работата по горещи теми като приемането на мигранти и новия етап от преговорите за излизането на Великобритания от съюза, което е предизвикателство за малката страна със 7,1 милиона жители, най-бедната от 28-те държави в ЕС. Въпреки солидния си растеж икономиката на България продължава да е спъвана от многобройни структурни проблеми, отбелязва "Монд".

Друг френски вестник - "Фигаро", обръща внимание на протестите в София в деня на официалното начало на българското Европредседателство. Българите протестираха с искане за подобряване на жизненото равнище и против корупцията.

Вестникът цитира издигнат от демонстрантите транспарант: "Корупцията прави силата" - иронична препратка към мотото на българското председателство "Единството прави силата". В десетината протеста участваха еколози, проруски и антиевропейски организации, защитници на правата на жените, както и полицаи и пенсионери, които настояваха за увеличение на заплатите и пенсиите, допълва "Фигаро".

България иска да се възползва от председателството на ЕС, за да ускори присъединяването си към Шенгенското пространство, отбеляза на сайта си телевизия "Евронюз". От началото на мигрантската криза България следва неотклонно правилата на европейската солидарност. За времето на председателството си София ще води дискусии за намиране на отговор на това предизвикателство. Същевременно обаче тя ще трябва да поддържа единството на страните членки, силно застрашено по този проблем, подчертава "Евронюз".

Базираният в Брюксел седмичник "Политико Юръп" акцентира върху изказване на българския премиер Бойко Борисов, според когото председателят на Европейския съвет - полякът Доналд Туск - не бива да се меси в полската политика. Борисов каза, че с Туск, с когото са част от едно и също политическо семейство, десноцентристката Европейска народна партия, са приятели, но изтъкна, че те трябва да остане неутрални и безпристрастни.

В интервю за полски седмичник в началото на седмицата Туск, бивш премиер на Полша, каза, че управляващата партия "Право и справедливост" е дълбоко авторитарна и вероятно ще се опита да направи така, че Полша да напусне ЕС, ако престане да бъде чист бенефициент на еврофондове, припомня "Политико".

Предизвикателството, пред което се изправя ЕС, предприемайки наказателна процедура срещу Полша заради авторитарния й уклон, беше подчертано и при поемането от България на европейското председателство, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Британският ежедневник цитира думите на българския премиер, според когото би било "опасен прецедент" страните членки да гласуват дали Полша е рискувала да извърши сериозно нарушение на нормите на върховенството на закона. Ако трябва да гласуваме, ще имаме безсънни нощи как да гласуваме. Надявам се да не се налага да правим това, каза Борисов.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
КОИ ЕВРОПОЙСКИ СТАНДАРТИ : НА ИТАЛИЯНСКИГЕ МАФИОТИ ;НА ИСПАНСКИТЕ РОЯЛИСТИ ФРАНКИСТИ ИЛИ НА ГЕРМАНСКИТЕ 400 ФАМИЛИИ -ВЛАДЕЕЩИ ДОЙЧЛАНД???ВРАТОВРЪЗКАРИ СЪС СТУДЕНИ ОЧИ! КАК ТЕНИСИСТ ИЛИ ШОФЬОР ОТ ФОРМУЛА 1- ВЗЕМА ТРУДА ВИ- --ДА ТВОРИТЕ И ИЗРАБОТВАТЕ : ДРЕХИ;ТОПЛО;ЖИЛИЩА ;ХРАНА;ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ДЕЦА И ВСЕКИ ЕЖЕМИНУТЕН ТРУД /ПРАВЕЩ ПАРИТЕ/ -КАК ГИ ВЗЕМА ТА ДА СТЕ "БЕДНИ" И В НЕДОИМЪК???--- ЧРЕЗ ЕВРЕЙСКИТЕ ЧАСТНИ БАНКИ----КЪДЕТО НЕ ГИ "ФЕЛЯТ" -ВОЙНА ОТ САЩ!!! ЕМИ-АМА КРАЙ !!!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви евростандарти бе??? България се мъчи да догони стандартите си от времето на комунизма. Ама нещо дори това не се получава и положението е от зле към по-зле.
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости структурни проблеми , суджуците не ни дават да надигнем глава
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nischto ne se ma4i bg ma4i de bg narod 28 g laji korupzia mutri dalaveri milioneri mutri i sem im tia ot gerb baha bkp jivkovisti sega sa milioneri milizioneri skriti agenti geroite na jivkov 6000 lv i pensia 185 lv minim sapl 520 unijenie tap bg narod sa udi se milizionerite 100,000 boiko dovolen ot mvr mutrite divolni darenija pravat dsnazi plaachtat 4e mvr da ne gi bara sa nischto sram podor bedni mi bg narode s mutrenski bogataschi
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбрах сега ингилизите ще битат бате гойко дали да излязат от съюза ли ?
14
4
 
21
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
"Малката страна със 7те си милиона, най бедната измежду 28-те на ЕС" - Никой не ви взема насериозно, гледат ви сеира, предварително знаят резултата от въпросното председателство и 6 месеца ще им е чиста отпуска
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тоя корупционен закон, дето сами си го измислиха корумпираните, нищо няма да догони.
12
2
 
24
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Ние сринахме икономиката тотално.Няма производство , няма. развитие.Хазната се пълни от данъци и препродажби.Крепим се донякъде от еврофондовете , но след 2020 г. няма да ги има и тях.
11
0
 
16
 
! Отговори
Евро наркомани ни преди 6 години
България е една от най богатите страни в Европа и света.Нагли диверсанти вече десетки години ограбват народа и зверски.Ползват мощни пси активни нарко спец добавки и психотронни оръжия вкл инсталирани в лични документи.Стимулират ограбването на десетки хиляди милиони от народа с цел прахосване през НАГЛО НЕНУЖНИ НЕНОСЕЩИ ДОХОДИ НА НАРОДА корупционни обекти.НЯМА НИТО ЕДИН ЕФЕКТИВЕН ОБЕКТ изграден след 2000 година ..Срината е раждаемоста
10
1
 
21
 
! Отговори
Гого до 1 преди 6 години
Така е ,у нас корупцията е придобила статукво и е начин на живот , за съжаление.Тя е рай за 5% и ад за 95% от народа.Ако продължаваме в същия дух, от България ще станем Клошария.
9
1
 
18
 
! Отговори
Некъв кестен преди 6 години
До АнонименВярно е - кафетата са пълни, това повдига друг въпрос - откъде парите? Всеки с повече от 5 мозъчни клетки може да свърже това със сивата икономика. Оттук нов въпрос - защо държавата не се бори с този факт? Бойко има всички ресурси и институции да подметне тия, дето укриват данъци и осигуровки - абсолютно всичко необходимо. Нужна е само малко воля.
8
2
 
33
 
! Отговори
Чавес 2 преди 6 години
Когато мафията си има държава е страшно! И мантрата, как българинът бил мързелив не е вярна! Как българите успяват на Запад?Тази държава се крепи единствено в сферата на услугите - купува от борсата полски домати за един лев, продава ги за три - това не е икономика. Без производство сме загинали.Нямаме един завод, който да произвежда български пирони. Нямаме земеделие, което да покрие нуждите от храна. С тези 26 милиарда заеми, нямаме такова производство - реален продукт. Устоичива мизерия.
7
1
 
35
 
! Отговори
БГ преди 6 години
По цени на пазара не само догонихме евростандарта ,но го и задминаваме.Друг е въпроса ,че по стандарт на живот и доходи сме след африканските страни.За какъв просперитет говорим?- за управляващите - да , но за народа.....той да е наколене , за да не надига глас.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България изобщо не се мъчи да достига европейските стандарти - само се напъва да ги имитира. При това, доста неуспешно. Българинът не е готов за реформи, защото има "поминък". Всеки се е сврял някъде и цоцка от нещо. И не иска да се разбутва положението, защото вместо по-добро може да дойде по-лошо. Така навремето сме отмаали 5 века при Османската империя.
5
1
 
25
 
! Отговори
Чавес преди 6 години
В цял свят, дори европейски държави, вода и електричество са с 51% държавен дял. Вижте колко държави спряха да плащат външния си дълг Ю. А., защото е спирала на бедността, за да платиш стар заем, теглиш нов отново с лихва. Вижте държави, които национализираха петролни компании и т.н. Чавес им построи 7 хиляди нови държавни болници, намали безработицата от 69% на 16%.В БГ 70 фирми на изхода на Козлудуй, и само 5% от евтиния ток участва в сметките ни. До ден днешен не знаем кои са тези фирми.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България, в лицето на управляващите и властта, въобще няма никакви усилия или напъни в тази посока! Особено Борисов, дето си глади самодоволно шкембето и обяснява, как софийските МОЛ-ове и кафенета били пълни, следователно всичко в България било наред и хората живеели, много добре...!
3
5
 
4
 
! Отговори
азиатски конекрадци преди 6 години
смеВовеки
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страната продъжлава да е задушавана от корупцията, която управляващите генерират ежедневно.
1
1
 
35
 
! Отговори
истина е преди 6 години
България ще догони евростандартите на някоя друга планета !! До края на света няма да станем бели хора , защото корупцията тук е начин на живот !!